Miller: Konstytucja nie mówi, że do 6 lat, tylko na 6-letnią kadencję. Gersdorf ma wszelkie powody, żeby pełnić to stanowisko dalej

Może dojść [do zderzenia władzy sądowniczej i wykonawczej], ale też władza wykonawcza może zignorować I prezes SN i szybko powołać innego I prezesa. Natomiast wybór metody zależy rzecz jasna od tych, którzy mają przewagę, czyli od rządzących. Raczej nie zakładam jakiegoś rozwiązania siłowego, ale raczej metodę ignorowania. Uznania, że pani Gersdorf nie pełni żadnego urzędu, a to czy będzie w siedzibie SN czy wynajętym pokoju, to już nie ma znaczenia – mówił Leszek Miller w rozmowie z Piotrem Marciniakiem w „Faktach po faktach” TVN24.

To oczywiście rzecz niesłychana i niebywała, bo w tej sprawie akurat KOnstytucja nie pozostawia żadnych wątpliwości. I prezesa SN powołuje prezydent na 6-letnią kadencję. Konstytucja nie mówi, że do 6 lat, tylko na 6-letnią kadencję. Zatem pani Gersdorf ma wszelkie powody, żeby pełnić to stanowisko dalej – dodał były premier.